Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 0 | 0 | |
EURO | 0 | 0 | |
Çok şükür bir Ramazan ayını daha, acısıyla tatlısıyla geride bıraktık.
İnşallah herkes sağsalim, huzur içinde afiyetle oruçlarını tutmuştur.
Dinimizce insanların nefislerini terbiye etmek amacıyla oruç sağlıklı insanlara farz kılınmıştır.
Halk arasında 3 aylar olarak bildiğimiz, Recep, Şaban ve Ramazan ayları dinimizde mübarek aylardır.
Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua etmiştir.
İslam'da üç aylar bin aydan daha hayırlı olarak görülür, Recep ve Şaban ayında oruç tutmak vacip, Ramazan ayında farzdır ancak Recep ve Şaban aylarında kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.
Ramazan ayları rahmet ve bereket ayıdır, oruç bir nevi bedenin dinlenmesi, metebolizmanın rahatlamasıdır.
Oruç İslamda farz olmasına karşın, kolaylık dini olmanın gereği oruç tutmanın insan bedenini olumsuz etkilediği durumlarda kolaylaştırır.
-Yolculuk günde en az 90 km yol gitmek.
-Hastalık, oruç tutulduğu taktirde vücudun zorlanması veya hastalığın artması durumlarıdır.
-Yaşlılık, insanların oruç tutamayacak kadar yaşlı ve oruç tutulması halinde hastalığın daha da artması hali.
-Aşırı derecede açlık, susuzluk; ileri derece açlık ve susuzluktan dolayı bedenin işlevini yitirip, beden ve ruh sağlığının bozulmasıdır.
-Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak; çalıştıkları iş nedeniyle oruç tutulması halinde vücut sağlığının bozulması durumu
-Gebelik ve emzirme ; hamile ve emzikli kadınların oruç tutmaları halinde kendilerinin veya çocuklarının sağlığının bozulması durumlarında oruç tutulmaması durumlarında, orucunu kazaya bırakabilir veya yerine fidye verebilir.
Fidye ve fıtır sadakası miktarı ortalama bir insanın birgünlük yiyecek içeceğini karşılayacak miktara denk gelir.
Bu rakam heryıl Diyanet işleri tarafından belirlenir 2022 için açıklanan bedel 40 TL'dir.
-Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır.
-Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.
Zekât, Fitre, Fıtır Sadakası; kişinin anne, baba, nine, dede, eş ve çocuklarına yani bakmakla yükümlü olduğu alt-üst soyuna verilemez.
Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine verilebilir.
Lütfen bu tür borçlarımızı mümkün olduğunca Ramazan Bayramı öncesi ihtiyaç sahiplerine ulaştıralım ki onlarda bayrama yokluk içinde, buruk girmesin.
Elbette bunlar çoğumuzun bildiği şeyler tekrardan zarar gelmez düşüncesi ile paylaşmak istedim.
Bedel Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak çok yeni olmamıza rağmen çok organize olamadan bizlere iletilen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.
30 civarında alış veriş kartı, 15 yardım kolisini köyümüzde, Sivasta ve yaşayan Bedelli Hemşehrilerimize ve gerçekten ihtiyacı olan tanıdıklarımıza ilettik.
İlk olması nedeniyle belki birçok ihtiyaç sahibine ve yardım severe ulaşamadık ondan dolayı değerli Hemşehrilerimizden helallik diliyor, önümüzdeki yıl daha iyi organize olacağımıza canı gönülden inanıyoruz.
Bayramlar birlik ve beraberlik günleridir, lütfen tanıdığımız küsleri barıştıralım, büyüklerimizi, komşularımızı muhabbetle, güler yüzle evlerinde, ölmüşlerimizi Fatihalarla, Yasinlerle kabristanlarında ziyaret edelim...
Allah tuttuğumuz oruçları, yaptığımız ibadetleri izzeti dergahında kabul edip, hepimize sağlıkla, huzur içinde yeniden üç ayları görmeyi oruç tutmayı nasip etsin.
Dünyanın dört bir yanında hayat mücadelesi veren tüm hemşehrilerimizin ve İslam Aleminin Ramazan Bayramı mübarek olsun hayırlı bayramlar.